PODNIEŚLIŚMY SWOJE KWALIFIKACJE I ZDOBYLIŚMY NOWE DOŚWIADCZENIE ZAWODOWE

Zakończył się drugi projekt Zespołu Szkół nr 2, pt. „WARSZAWSKA NA STAŻACH W EUROPIE” - doskonalenie i rozwój umiejętności zawodowych uczniów na poziomie europejskim”, który pozwolił zrealizować staże zagraniczne 28 uczniom kształcącym się
w zawodach: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik obsługi turystycznej.

Realizacja przez szkołę projektów praktyk zagranicznych miała na celu głównie rozwój zawodowy uczniów, wzrost ich szans na zatrudnienie i mobilność na rynku pracy oraz dostosowanie kształcenia zawodowego do wymogów rynku pracy i europejskich systemów szkolenia.

Przed wyjazdem na praktyki uczniowie przeszli cały system rekrutacji, polegający między innymi na rozmowie kwalifikacyjnej w wybranym języku obcym oraz udziale w zajęciach przygotowujących do wyjazdu tj. pedagogicznych, kulturowych i językowych.

Wyjazdy odbyły się w dwóch turach. Grupa pierwsza - gastronomiczno-turystyczna, realizowała swoje dwutygodniowe staże w miejscowości Glückstadt w Niemczech, druga grupa – gastronomiczna, odbywała czterotygodniową mobilność w Austrii w Regionie Karyntii.

Instytucjami partnerskimi, które pomogły szkole zorganizować pobyt, wyszukać odpowiednich miejsc praktyk i ocenić zdobyte przez uczniów umiejętności zawodowe, były: Szkoła Zawodowa z Elmshorn, z którą od 13 lat utrzymujemy przyjaźń i kontakty zawodowe oraz instytucja BVÖ Bildungsberatung & Schulervermittlungsagentur z Sirnitz. Organizacje pośredniczące, zapewnili naszym uczniom bardzo dobre warunki odbycia staży w oparciu o bazę renomowanych niemieckich i austriackich firm z branży gastronomiczno-hotelarskiej.

Kucharze oraz technicy żywienia i usług gastronomicznych zostali przydzieleni do restauracji i kuchni obiektów noclegowych. Wykonywali tam czynności związane głównie z przygotowywaniem potraw takie jak: dobieranie surowców do sporządzania dań, sporządzanie półproduktów, porcjowanie, dekorowanie i wydawanie posiłków. Technicy obsługi turystycznej zdobywali doświadczenie w hotelach i pensjonatach. Do zadań stażystów należało przede wszystkim dobieranie odpowiednich urządzeń do prac porządkowych, przygotowywanie pokoi oraz sali konsumpcyjnej do obsługi gości.

Wyjazd w ramach projektu to jednak nie tylko zajęcia zawodowe, ale również możliwość poznania atrakcji turystycznych Niemiec i Austrii. Uczniowie zwiedzili Hamburg i Wiedeń, a także uczestniczyli w spotkaniach z przedsiębiorcami oraz z zagranicznymi rówieśnikami. Korzyści, jakie odnieśli uczniowie z odbytego stażu zagranicznego, to zdobycie nowych umiejętności i doświadczenia zawodowego, poznanie standardów europejskich i zasad dobrej organizacji pracy w zakładach kraju przyjmującego, rozbudzanie swojej innowacyjności i kreatywności na polu zawodowym, rozwijanie umiejętności językowych, ale także nawiązanie nowych znajomości, zapoznanie się z kulturą i tradycją innego kraju oraz nauka tolerancji.

Po ukończeniu i zrealizowaniu programu praktyk, uczestnicy otrzymali honorowany na europejskim rynku pracy dokument Europass – Mobilność, Europass Paszport Językowy oraz certyfikat potwierdzający udział w stażach wydany przez organizację przyjmującą.

Staże zawodowe zostały zaplanowane i zrealizowane dzięki zaangażowaniu Starostwa Powiatowego, Dyrekcji szkoły - Wioletty Przyborowskiej, Zespołu projektowemu w skład którego wchodzili: Gabriela Kuszner-Drobik, Alicja Pietroń, Wioletta Odoom, Gabriela Figacz, nauczycielom języka obcego - Mirosławowi Kabza, Annie Klepka i Justynie Hukałowicz, a także koordynatorowi projektu - Magdalenie Haftkowskiej.


Projekt pt. „WARSZAWSKA NA STAŻACH W EUROPIE” - doskonalenie i rozwój umiejętności zawodowych uczniów na poziomie europejskim” nr umowy: 2016-1-PL01-KA102-024144, został zrealizowany w ramach Programu Erasmus+, współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego.

 

Koordynator projektu

Magdalena Haftkowska

nauczyciel przedmiotów turystycznych