Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych – blok Gastronomia  

W dniach 31.10.2017 

odbyły się szkolne eliminacje do XLII Olimpiady Wiedzy

i Umiejętności Rolniczych, w których brało udział 70 uczniów.

Laureaci ogólnopolskiego etapu zostają zwolnieni z egzaminu zawodowego oraz otrzymują indeks na wskazane przez komitet olimpiady uczelnie.

Uczestnicy bloku Gastronomia mieli za zadanie rozwiązać test składający się z 60 pytań,

a następnie wykonać 3 zadania praktyczne: wykonać sos winegret i omówić , jaki sprzęt

i jakie składniki wykorzystać można do sporządzania sosu, przedstawić wartość odżywczą

i możliwości wykorzystania w potrawach soczewicy, selera naciowego, kaszy gryczanej, cukinii i brokułów, wybrać właściwe naczynia stołowe i sztućce do serwowania potraw

oraz przeprowadzić obsługę kelnerską w następującym przypadku:

Zamówienie:

kobieta – barszcz czerwony z uszkami, kotlet de volail, ryż, mizeria, wino białe wytrawne(lampka), szarlotka i woda.

mężczyzna – befsztyk tatarski, karkówka duszona z kluskami, surówka wino wytrawne czerwone(lampka), woda.
Najlepsze okazały się:

- Agnieszka Zgondek z klasy 3 TŻIUG

- Agata Ziętarska z klasy 3TŻIUG

-Luiza Peglauz z klasy 3 TŻIUG

Kolejny etap już w kwietniu, życzymy więc powodzenia na dalszych etapach olimpiady.



 

 

 

mgr inż. Ewelina Kępińska-Lipińska