W dniach 31.10.2017
odbyły się szkolne eliminacje do XLII Olimpiady Wiedzy
i Umiejętności Rolniczych, w których brało udział 70 uczniów.
Laureaci ogólnopolskiego etapu zostają zwolnieni z egzaminu zawodowego oraz otrzymują indeks na wskazane przez komitet olimpiady uczelnie.
Uczestnicy bloku Gastronomia mieli za zadanie rozwiązać test składający się z 60 pytań,
a następnie wykonać 3 zadania praktyczne: wykonać sos winegret i omówić , jaki sprzęt
i jakie składniki wykorzystać można do sporządzania sosu, przedstawić wartość odżywczą
i możliwości wykorzystania w potrawach soczewicy, selera naciowego, kaszy gryczanej, cukinii i brokułów, wybrać właściwe naczynia stołowe i sztućce do serwowania potraw
oraz przeprowadzić obsługę kelnerską w następującym przypadku:
Zamówienie:
kobieta – barszcz czerwony z uszkami, kotlet de volail, ryż, mizeria, wino białe wytrawne(lampka), szarlotka i woda.
mężczyzna – befsztyk tatarski, karkówka duszona z kluskami, surówka wino wytrawne czerwone(lampka), woda.
Najlepsze okazały się:
- Agnieszka Zgondek z klasy 3 TŻIUG
- Agata Ziętarska z klasy 3TŻIUG
-Luiza Peglauz z klasy 3 TŻIUG
Kolejny etap już w kwietniu, życzymy więc powodzenia na dalszych etapach olimpiady.
mgr inż. Ewelina Kępińska-Lipińska