W dniu 5 czerwca 2018 roku przyszli kucharze i technicy żywienia i usług gastronomicznych, uczniowie klasy III i I, byli z wizytą w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Maluta w Nowym Dworze Gdańskim.
Celem wycieczki było zapoznanie uczniów z funkcjonowaniem Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej, parkiem maszynowym zakładu a w szczególności z procesem technologicznym mleka spożywczego, serów podpuszczkowych dojrzewających, masła, jogurtów.
Dużym zainteresowaniem cieszyło się laboratorium, w którym prowadzi się analizy m.in. na zawartość wody w mleku, tłuszczu, białka, obecności antybiotyków.
Zajęcia były bardzo ciekawe, młodzież dowiedziała się od czego zależy jakość mleka i produktów mlecznych oraz na co zwracać uwagę przy zakupie tych artykułów.
Wycieczka była cennym źródłem wiedzy i dostarczyła wielu wrażeń.
mgr inż. Ewelina Kępińska-Lipińska