Konkurs o żywności i żywieniu

W dniu 19 marca 2019 roku w Gdańsku

w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego i Chemicznego odbył się XVIII Międzyszkolny  Konkurs o Żywności i Żywieniu.

Naszą szkołę reprezentowali uczniowie techniku żywienia i usług gastronomicznych z klasy 3 Aleksandra Henke i Kamilia Zwolińska natomiast z klasy 2 Maciej Podsiadły .
W konkursie udział wzięło 20 uczniów z 7 szkół. Pierwszym etapem konkursu był test wyboru, po którym wyłoniono 10 uczniów z najwyższą liczbą punktów, wśród finalistów znalazła się uczennica naszej szkoły Aleksandra Henke . Drugi etap odbywał się na zasadach teleturnieju „Jeden z dziesięciu”.Następnie troje najlepszych uczestników przystąpiło do trzeciego etapu do wykonania mieli zadania praktyczne, które polegały na :

1. rozpoznaniu próbek tłuszczów: smalec, margaryna, olej sezamowy, olej kokosowy i oliwa z oliwek,;

2. dodatków piekarniczych:  soja, siemię lniane, czarnuszka i kminek;

3.rodzaju liści sałat: szpinak, roszponka, jarmuż, sałata lodowa, rukola.

Emilia Megger-Lisewska