Innowacja pedagogiczna

Już trzeci rok w naszej szkole

realizowana jest innowacja pedagogiczna, w pierwszym roku poznawaliśmy naszą kuchnię regionalną żuławska, w drugim roku polskie kuchnie regionalne natomiast w trzecim roku będziemy poznać kuchnie świata. Innowację rozpoczęliśmy wycieczką do Elbląga do włoskiej restauracji „Oliwka'' na starym mieście. W wyjeździe uczestniczyły klasy 1 TŻ i 2TOŻ.

W restauracji przywitał i ugościł nas szef kuchni tej restauracji o imieniu Romano, który jest Włochem i przyjechał do Polski. Pokazał nam jak przyrządzić spaghetti carbonara. Jest to jeden z podstawowych makaronów spaghetti. Włosi makaron nazywają pastą. W makaronie carbonara typowo włoskim znajduje się pancetta. Jest to rodzaj dojrzewającego boczku wieprzowego pochodzącego z Włoch. Nie znają tam w większości wyrobów wędzonych i wędlin. Oryginalne carbonara nie jest przyrządzane ze śmietaną tak jak często jest w Polsce. Boczek należało usmażyć na patelni wytapiając z niego tłuszcz i dodając cebulę pokrojoną w kostkę. Ugotowany makaron dać na patelnię i dodać posiekaną nać pietruszki. Wlać śmietany i dodać żółtko. Białko nie może być bo wyjdzie jajecznica. Wymieszać i dodać parmezan. Gotowy makaron musi być al dente, czyli jeśli w środku po przełamaniu będzie biały niedogotowany, grubości włosa to będzie idealny. Rozgotowany makaron jest ciężkostrawny. Na koniec należy wszystko wymieszać aby trochę zredukować śmietanę. Makaron przyprawiamy na końcu.

Po makaronie podano nam pizzę, wszystkie potrawy wykonane były z włoskich produktów.