Mazurek z kajmakiem

Składniki 

160 g masła

100 g cukru pudru

2 żółtka

250 g mąki

1 puszka gotowej masy kajmakowej ("krówkowej")

 

Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, następnie dodać przesianą mąkę i wymieszać. Połączyć ciasto w kulę, w razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody w celu ułatwienia połączenia się składników. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i 1 cm boków wyłożyć rozwałkowanym ciastem i piec przez ok. 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Po ostudzeniu posmarować masą kajmakową (3 przepisy do wyboru poniżej) i dekorować migdałami, orzechami i owocami wedle uznania i fantazji.

Wykonanie kl. I TŻ                                                                                                                                                                Emilia Megger- Lisewska