MŁODZIEŻ KLAS GASTRONOMICZNYCH NA TARGACH

9 czerwca 2017 r. uczniowie z klasy 1TOŻ, 2 i 3 TŻ oraz 2K mieli okazję uczestniczyć w 14. Międzynarodowych Targach  Przetwórstwa i Produktów Rybnych – Polfish to jedyne w Polsce i jedne z największych w Europie Środkowej specjalistyczne targi branży rybnej.

W targach udział wzięło ponad 100 firm z kraju i zagranicy m.in.: Chile, Islandii, Niemiec, Litwy, Ukrainy, Turcji, Hiszpanii, Alaski, Danii, Estonii, Łotwy, Rumunii, Norwegii prezentowanej przez Norweską Radę Ryb i Owoców Morza.
Wystawcy zaprezentowali szeroką ofertę:

  1. ryb i owoców morza: świeżych i mrożonych,
  2. produktów rybnych: przetworzonych, wzbogaconych, konserwowych,
  3. maszyn i technologii do przechowywania i przetwórstwa,
  4. urządzeń i sprzętu do hodowli,
  5. opakowań i urządzeń chłodniczych w zakładach i do transportu,
  6. środków i urządzeń do utrzymania czystości w zakładach,
  7. linii technologicznych – od projektowania do wykonania
  8. pojazdów specjalistycznych do transportu spożywczego,
  9. pokazy kulinarne,
  10. degustacje ryb i owoców morza.

Równocześnie w AMBEREXPO odbywały się największe targi spożywczo-gastronomiczne w Polsce północnej w FOODEXPO. Na targach zaprezentowane zostały nowe produkty i technologie dla HoReCa, gastronomiczne trendy, a także rozwiązania i pomysły dla smart biznesu: restauracji, piekarni, kawiarni i firm z branży przetwórstwa spożywczego.

Targi MLECZNA REWIA dedykowane są branży mleczarskiej. Swoje produkty zaprezentowali spółdzielnie mleczarskie z całej Polski.

W targowej ofercie znajdowały się też firmy z branży opakowań, transportu i logistyki, odzieży specjalistycznej, suplementów a nawet kwiatów jadalnych. Specjalny program dla pasjonatów zdrowego stylu żywienia przygotowała Akademia Skutecznej Diety. Można było dokonać analizy składu masy ciała, wziąć udział w indywidualnych konsultacjach z dietetykiem. Prawdziwą gratką była także okazja, by uczestniczyć w pokazie barmanów.

mgr Ewelina Kępińska-Lipińska