Ciasto LION

Składniki: 
duże opakowanie herbatników (ok. 36 sztuk)
- 3/4 – 1 puszka masy kajmakowe
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- 1 baton Lion pokrojony w cienkie plasterki

Masa z Lionami:
- 300 g. śmietanki kremówki 36 %
- 250 g. serka mascarpone
- 1 pełna łyżka cukru pudru
- 4 batony Lion, drobno posiekane

Masa śmietankowa:
- 300 g. śmietany kremówki 36 %
- 1 pełna łyżka cukru pudru

Przygotowanie:
Na dno blaszki (o wymiarach ok. 24 x 24 cm., u mnie 20 x 20 cm.) wykładamy pierwszą warstwę herbatników (12 sztuk). Na ciastka delikatnie wyjmujemy masę kajmakową i wykładamy drugą warstwę herbatników (kolejne 12 sztuk).
Masa z batonikami:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i aromat oraz mascarpone. Po dodaniu serka ubijamy masę jeszcze chwilę – aż krem będzie gładki i jednolity. Na koniec dodajemy drobno posiekane batoniki i łączymy wszystko łyżką.
Gotową masę wykładamy na herbatniki i układamy ostatnią warstwę herbatników.
Masa śmietankowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder oraz aromat.
Ubitą śmietanę wykładamy na herbatniki (jeśli nie macie pewności czy śmietana jest wystarczająco sztywna dodajcie 1 fix do śmietany).
Wierzch ciasta dekorujemy startą na wiórki czekoladą oraz plasterkami batona Lion.
Przed podaniem schładzamy ciasto w lodówce