W dniu 8 marca 2018 roku w Gdańsku
w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego
i Chemicznego odbył się XVII Międzyszkolny Konkurs o Żywności i Żywieniu.
Naszą szkołę reprezentowały:Kamila Lewandowska, Dorota Orzechowska i Angelka Opuska.
W konkursie wzięło udział 23 uczniów z 8 szkół. Pierwszym etapem konkursu był test wyboru, po którym wyłoniono uczestników finału – 10 uczniów z najwyższą liczbą punktów. Finaliści odpowiadali na pytania zgodnie z zasadami teleturnieju „Jeden z dziesięciu”. Po tym etapie troje najlepszych uczestników otrzymało do wykonania 4 zadania praktyczne, które polegały na rozpoznaniu próbek serów oraz dobraniu zamienników produktów spożywczych i rozpoznaniu ziół. Musieli oni też wykazać się znajomością dodatków do żywności (ksylitol, karagen, wodorowęglan sodu, glutaminian sodu). Zadania praktyczne okazały się trudne dla uczniów, ale jednym z celów konkursu jest poszerzanie wiedzy, a to na pewno zostało osiągnięte.
mgr inż. Ewelina Kępińska –Lipińska
mgr inż. Emilia Megger -Lisewska