XVII Międzyszkolny Konkurs o Żywności i Żywieniu

W dniu 8 marca 2018 roku w Gdańsku

w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego

i Chemicznego odbył się XVII Międzyszkolny Konkurs o Żywności i Żywieniu.

Naszą szkołę reprezentowały:Kamila Lewandowska, Dorota Orzechowska i Angelka Opuska.
W konkursie wzięło udział 23 uczniów z 8 szkół. Pierwszym etapem konkursu był test wyboru, po którym wyłoniono uczestników finału – 10 uczniów z najwyższą liczbą punktów. Finaliści odpowiadali na pytania zgodnie z zasadami  teleturnieju „Jeden z dziesięciu”. Po tym etapie troje najlepszych uczestników otrzymało do wykonania 4 zadania praktyczne, które polegały na rozpoznaniu próbek serów oraz dobraniu zamienników produktów spożywczych i rozpoznaniu ziół. Musieli oni też wykazać się znajomością dodatków do żywności (ksylitol, karagen, wodorowęglan sodu, glutaminian sodu). Zadania praktyczne okazały się trudne dla uczniów, ale jednym  z celów konkursu jest poszerzanie wiedzy, a to na pewno zostało osiągnięte.

 

 

mgr inż. Ewelina Kępińska –Lipińska

mgr inż. Emilia Megger -Lisewska