WARSZTATY SUSHI W ZESPOLE SZKÓŁ

Po raz kolejny w Zespole Szkół odbyły się warsztaty sushi przeznaczone dla klas o profilu gastronomicznym w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

W zajęciach uczestniczyło 30 uczniów, którzy pracowali w 3 grupach. Warsztaty prowadzone były przez profesjonalistów z Sushi Bar Miska Ryżu z Mrągowa. Sushi Masterzy pokazali nam jak wykonać oryginalne japońskie danie na bazie naturalnych surowców. W trakcie szkolenia każdy uczestnik nauczył się przygotować 3 rodzaje sushi: hoso-maki, futo-maki, uro-maki (California).

Uczniowie dużo zyskali z warsztatów, oprócz wiedzy teoretycznej zdobyli umiejętności praktyczne w wykonywaniu potrawy japońskiej.


Organizatorzy warsztatów,
mgr inż. Emilia Megger-Lisewska,
mgr inż. Aneta Palczewska
mgr Marzanna Trąbka