OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWIENIU

Miło nam poinformować, że jesteśmy już po eliminacjach okręgowych XXVIII Olimiady Wiedzy o Żywieniu, które odbyły się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdyni.

Naszą szkołę reprezentowali Wiktoria Sowa z klasy 5_tż oraz Franciszek Duchalski z klasy 4_tż.

Tematyką wiodącą dzisiejszej edycji było: "Mięso, przetwory mięsne i zastosowanie w żywieniu".

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadpodstawowych, problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspakajania, wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności, gastronomii i kelnerstwa oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym, a także tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.