XXXVIII Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych - eliminacje

Dnia 25 października 2013 r. w Zespole Szkół Nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim odbyły się eliminacje szkolne XXXVIII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.

 
W tym roku uczniowie bloku: żywienie człowieka i gospodarstwa domowego w części teoretycznej mogli pochwalić się tym, że wiedzą iż kawior, boeuf Stroganow, kotlety pożarskie i bliny to specjalności kuchni rosyjskiej, że niedobór potasu w organizmie występuje często u osób cierpiących na schorzenia nadciśnienia tętniczego i niedoczynności tarczycy, że azotan sodu jest konserwantem. Dowiedzieli się, że Cydr produkowany jest z jabłek. Przypomnieli sobie także, że optymalna temperatura rozwoju drożdży wynosi 27-30˚C, albo że kontrola produktów  w gospodarstwach ekologicznych prowadzona przez jednostki certyfikujące wykonywana jest co roku  i że niejadalne owoce wytwarza wawrzynek wilczełyko. W części teoretycznej pytań było 60 i jak widać były bardzo różnorodne.

 
W szkolnych eliminacjach udział brały klasy I, II, III i IV technikum żywienia i gospodarstwa domowego. W wyniku eliminacji wyłoniono czwórkę najlepszych uczniów, którzy przystąpili do etapu praktycznego, a byli to uczniowie klasy III TŻiGD:

 

  • Bartosz Stolski - uzyskał 41 punktów
  • Marcelina Rados - uzyskała 40 punktów
  • Paulina Szymańska - uzyskała 39 punktów
  • Monika Wójcik - uzyskała 38 punktów.

 

Na odpowiednio przygotowanych stanowiskach uczniowie przystąpili do realizacji zadań przewidzianych w etapie praktycznym. W pierwszej kolejności uczniowie pochwalili się umiejętnością wykonania ciasta biszkoptowego, w tym zadaniu najlepszy okazał się Bartosz Stolski 20 punktów, tuż za nim Marcelina i Paulina 19 punktów,14 punktów "zdobył biszkopt" Moniki. Po pysznym poczęstunku przystąpiliśmy do prezentacji zasad obsługi gości na przyjęciu "zasiadanym". Tu nie było już tak łatwo! Wszyscy bezbłędnie nalali sok, zebrali brudne sztućce i talerz przekąskowy natomiast podanie talerzyka z surówką i talerza z daniem głównym – porcjowanym, deseru w pucharku galaretowo-owocowego przysporzyło im najwięcej kłopotu. W tym zadaniu Marcelina i Bartosz zdobyła najwięcej punktów pozostali  jednogłośnie otrzymali po 16 punktów. Ostatnie zadanie polegało na określeniu nazwy tkanin, omówieniu zasad ich konserwacji(pranie, suszenie ,prasowanie) i wymienieniu tkanin przyjaznych dla środowiska. Według kryteriów oceniania maksymalną liczbę punktów otrzymała Marcelina Rados, pozostali uczestnicy  zdobyli po 17 punktów. W ogólnym podsumowaniu wyłoniliśmy najlepszych uczniów, którzy będą reprezentowali naszą szkołę w dalszych etapach Olimpiady:

 

  • Marcelina Rados - uzyskała 98 punktów
  • Bartosz Stolski - uzyskała 98 punktów.

 

Wszystkim uczniom serdecznie dziękujemy za udział w eliminacjach i GRATULUJEMY !
 

Szkolni koordynatorzy,
mgr Ewelina Kępińska-Lipińska i mgr Megger Emila