UDZIAŁ NAUCZYCIELI ZS2 W PROJEKCIE „AGRO NA 6-STKĘ”

Projekt "AGRO na 6-stkę" skierowany jest do nauczycieli i instruktorów kształcenia zawodowego kierunków rolniczych ze szkół publicznych, nauczających przedmioty wpisujące się w co najmniej jedną z branż objętych projektem:

  • produkcja rolnicza
  • ogrodnictwo
  • technika rolnicza
  • przetwórstwo spożywcze
  • agrobiznes
  • kształtowanie krajobrazu
  • turystyka wiejska
  • usługi gastronomiczne
  • rybactwo śródlądowe
  • inżynieria środowiska i melioracja.

 

Program doskonalenia nauczycieli obejmował:

  • Warsztaty przygotowujące do praktyk – 3 dni
  • I część praktyk w przedsiębiorstwach – 5 dni roboczych - praktyki prowadzone były w przedsiębiorstwach dysponujących nowoczesnym sprzętem, oprzyrządowaniem lub liniami technologicznymi, stosujących efektywne metody w zakresie organizacji pracy
  • II część praktyk w przedsiębiorstwach – 5 dni roboczych - wyjazdy studyjne za granicę.

 

Po zrealizowaniu obu części praktyk uczestnicy projektu wzięli udział w wyjeździe studyjnym do nowoczesnego przedsiębiorstwa rolniczego w jednym z krajów Unii Europejskiej. Celem wyjazdu było zapoznanie nauczycieli z pracą i rozwiązaniami technologicznymi i organizacyjnymi stosowanymi w przemyśle spożywczym i gastronomii.

 
W projekcie udział wzięły:

  • Ewelina Kępińska-Lipińska, nauczyciel teoretycznych przedmiotów zawodowych gastronomicznych, która odbyła praktyki w Restauracji Piwniczka na zamku w Malborku
  • Emilia Megger-Lisewska, nauczyciel teoretycznych i praktycznych przedmiotów zawodowych gastronomicznych, która odbyła praktyki w Restauracji Barcelona w Mikoszewie.