W dniu 4 lutego 2015 roku uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharze uczestniczyli w Targach Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO.
W tym roku na targach wyznaczono 3 strefy tematyczne:
- Strefa Tradycyjnych Smaków Pomorza – gdzie ofertę zaprezentowali lokalni producenci i stowarzyszenia.
- Strefa Bezglutenowa – pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz firmy GLUTENEX Sp. z o.o. Tutaj zaprezentowane zostały produkty pozbawione glutenu. Gośćmi specjalnymi strefy byli Jola Słoma & Mirek Trymbulak – Atelier Smaku.
- Strefa Deserowe Inspiracje – to strefa gdzie swoją ofertę pokazali producenci urządzeń i produktów dla cukierni i lodziarni. Gościem specjalnym był mistrz cukiernictwa Tomasz Deker.
W kuchni najważniejsze jest... serce. Ale czym byłaby prawdziwa kuchnia, gdyby nie odpowiednie wyposażenie? Tu, oprócz serca, potrzeba też kilku sprzętów. To przede wszystkim: piec konwekcyjno-parowy, trzon kuchenny, lodówka, zamrażarka i pakowaczka próżniowa – tłumaczy Krzysztof Orłowski z GASTROTECH.
Organizator: mgr inż. Ewelina Kępińska-Lipińska
Opiekunowie: mgr inż. Emilia Megger, Gabriela Kuszner - Drobik