OLIMPIADA WIEDZY I UMIEJĘTNOŚCI ROLNICZYCH

Dnia 24 października 2015r. w Zespole Szkół Nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim odbyły się eliminacje szkolne  40 edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych.

 
W tym roku uczniowie w części teoretycznej mogli pochwalić się wiedzą, obejmującą poniższe odpowiedzi:

  • najbogatsza w witaminę C jest surówka sporządzona na bazie warzyw kapustnych,
  • cukrowa otoczka  szklanki, będąca jej ozdobą przy serwowaniu napojów jest crusta,
  • szkodnik produktów spożywczych chrząszcz uważany za olbrzyma to mącznik młynarek,
  • w restauracji koszernej oferowane są potrawy kuchni żydowskiej,
  •  lebiodka pospolita występuje w kuchennej przyprawie do potraw jako oregano,
  •  do dekoracji tortów najczęściej wykorzystywany jest arcydzięgiel.

 

Część  teoretyczna składała się z 60 pytań i łatwo dało się zauważyć ich różnorodność. W eliminacjach szkolnych udział wzięły klasy: I, II, III, IV technikum żywienia i usług gastronomicznych. W wyniku eliminacji wyłoniono trzech najlepszych uczniów, którzy przystąpili do etapu praktycznego, a byli to uczniowie klasy II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych:

  • Piotr Jurek - uzyskał 47 punktów (klasa III)
  • Kamila Lewandowska - uzyskała 46 punktów (klasa II)
  • Ilona Andzel - uzyskała 44 punkty (klasa III).

 

Na odpowiednio przygotowanych stanowiskach, uczniowie przystąpili do realizacji zadań, przewidzianych w etapie praktycznym. W pierwszej kolejności uczniowie pochwalili się umiejętnością wykonania pierogów leniwych. Okazało się, że Kamila Lewandowska i Piotr Jurek uzyskali po 20 punktów z których 10 punktów przyznano za wykonanie tego zadania Ilonie Andzel. Po pysznym poczęstunku uczniowie przystąpili do wykonania elementów dekoracyjnych z pora, jabłka, marchwi i cebuli. W tym zadaniu Ilona i Piotr okazali się najlepszymi, otrzymując 20 punktów. Kamila otrzymała 16 punktów na 20 możliwych. Ostatnie zadanie polegało na zaprezentowaniu zasady obsługi gości na przyjęciu "zasiadanym", podczas którego należało:

  • nalać wodę,
  • podać wędlinę na półmisku,
  • zebrać brudne sztućce i talerz przekąskowy,
  • podać talerzyk z surówką i talerz z daniem głównym - porcjowym,
  • podać w pucharku deser galaretkowo- owocowy,
  • podać na tacy kawę w filiżance.

 

Według kryteriów oceniania maksymalną liczbę punktów otrzymał Piotr Jurek, pozostali uczestnicy  zdobyli po 15 punktów. W ogólnym podsumowaniu wyłoniliśmy najlepszych uczniów, którzy będą reprezentowali naszą szkołę w dalszych etapach Olimpiady, a są nimi:

  • Piotr Jurek - uzyskał 107 punktów
  • Kamila Lewandowska  - uzyskała 97 punktów.

 

Wszystkim uczniom serdecznie gratulujemy i dziękujemy za udział w eliminacjach szkolnych.

Szkolny koordynator
mgr inż. Ewelina Kępińska-Lipińsk