XX OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI W BYDGOSZCZY

Dnia 11 stycznia 2016 roku nasza szkoła po raz drugi brała udział w Okręgowej Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności, która odbyła się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy. Była to XX edycja olimpiady z hasłem przewodnim "Żywność prozdrowotna ".

 
Celem olimpiady było:

  • pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia,
  • upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia,
  • konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół,
  • nawiązanie współpracy pomiędzy szkołami,
  • podniesienie poziomu kształcenia zawodowego.

 

Do eliminacji okręgowych zakwalifikowano 61 uczestników ze szkół ponadgimnazjalnych  województwa pomorskiego i kujawsko – pomorskiego m.in. z Gdańska, Rumii, Słupska, Kwidzyna, Świecia, Grudziądza, Bydgoszczy, Torunia, Włocławka.

 
Naszą szkołę reprezentowała: Ilona Andzel z klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych, której zadaniem było rozwiązanie testu z zakresu wiedzy o żywności i żywieniu. Uczennica otrzymała dyplom i drobne upominki.


mgr inż. Ewelina Kępińska-Lipińska