W dniu 4 lutego 2016 roku uczniowie klas: II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w VI Targach Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii "FOOD-to-GO" zorganizowanych na terenie AMBER EXPO Gdańsk.
W dobie dynamicznych zmian w branży gastronomicznej, gdzie zdrowe i świadome odżywianie przestaje być wyłącznie przejściowym trendem, a stanowi manifestację stylu życia, należy nieustannie podążać za nowymi rozwiązaniami. Targi "FOOD-to-GO" to miejsce gdzie profesjonalizm i doświadczenie łączy się ze świeżym spojrzeniem na branżę gastronomiczną.
W tym roku na targach wyznaczono 4 strefy tematyczne:
- Strefa Bezglutenowa - to właśnie tu można było zapoznać się z szeroką ofertą produktów, skosztować potraw bezglutenowych oraz uzyskać porady, jak wprowadzić dania bezglutenowe do menu restauracji
- Strefa Deserowe Inspiracje - to strefa gdzie swoją ofertę pokazali producenci urządzeń i produktów dla cukierni i lodziarni
- Strefa Prezentacji i Warsztatów – udział w warsztatach ze znanymi osobami z programów kulinarnych, autorami książek poświęconych gotowaniu oraz z zawodowymi kucharzami i cukiernikami
- Strefa Inteligentna Restauracja - pierwsza taka strefa na targach gastronomicznych w Polsce! W strefie zaprezentowane zostały najnowsze rozwiązania technologiczne dedykowane lokalom gastronomicznym. Nie zabrakło inteligentnych urządzeń gastronomicznych m.in. ekspresów do kawy, kuchenek, piecy, robotów kuchennych.
Goście specjalni Targów "FOOD-to-GO":
- Małgorzata Weber - Mistrzyni Karmelarstwa Artystycznego, PAN Centrum Słodkiej Dekoracji
- Jola Słoma i Mirek Trymbulak - Autorzy książek kucharskich, a także pierwszego wegetariańskiego programu kulinarnego "Atelier Smaku" obecnego na antenie Kuchni+ od 2008 roku.
Ewelina Kępińska-Lipińska
Emilia Megger-Lisewska