TARGI WYPOSAŻENIA I PRODUKTÓW DLA GASTRONOMII „FOOD -to- GO”

W dniu 4 lutego 2016 roku uczniowie klas: II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w VI Targach Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii "FOOD-to-GO" zorganizowanych na terenie AMBER EXPO Gdańsk.

 
W dobie dynamicznych zmian w branży gastronomicznej, gdzie zdrowe i świadome odżywianie przestaje być wyłącznie przejściowym trendem, a stanowi manifestację stylu życia, należy nieustannie podążać za nowymi rozwiązaniami. Targi "FOOD-to-GO" to miejsce gdzie profesjonalizm i doświadczenie łączy się ze świeżym spojrzeniem na branżę gastronomiczną.

 
W tym roku na targach wyznaczono 4 strefy tematyczne:

  • Strefa Bezglutenowa - to właśnie tu można było zapoznać się z szeroką ofertą produktów, skosztować potraw bezglutenowych oraz uzyskać porady, jak wprowadzić dania bezglutenowe do menu restauracji
  • Strefa Deserowe Inspiracje - to strefa gdzie swoją ofertę pokazali producenci urządzeń i produktów dla cukierni i lodziarni
  • Strefa Prezentacji i Warsztatów – udział w warsztatach ze znanymi osobami z programów kulinarnych, autorami książek poświęconych gotowaniu oraz z zawodowymi kucharzami i cukiernikami
  • Strefa Inteligentna Restauracja - pierwsza taka strefa na targach gastronomicznych w Polsce! W strefie zaprezentowane zostały najnowsze rozwiązania technologiczne dedykowane lokalom gastronomicznym. Nie zabrakło inteligentnych urządzeń gastronomicznych m.in. ekspresów do kawy, kuchenek, piecy, robotów kuchennych.

 

Goście specjalni Targów "FOOD-to-GO":

  • Małgorzata Weber - Mistrzyni Karmelarstwa Artystycznego, PAN Centrum Słodkiej Dekoracji
  • Jola Słoma i Mirek Trymbulak - Autorzy książek kucharskich, a także pierwszego wegetariańskiego programu kulinarnego "Atelier Smaku" obecnego na antenie Kuchni+ od 2008 roku.

 

Ewelina Kępińska-Lipińska
Emilia Megger-Lisewska