Zawijaniec jesienny
-
1 kg mąki tortowej
-
4 jaja
-
czubata szklanka cukru
-
kostka masła (200 g)
-
5 dkg drożdży
-
3-4 kwaśne jabłka, najlepiej renety + 4-5 śliwek (ale niekoniecznie)
-
szklanka mleka
-
na kruszonkę : 2 łyżki masła, pół szklanki cukru, pół szklanki mąki
Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, poczekać, aż zapączkują. Do rozczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać, na końcu wlać rozpuszczone letnie masło, wyrobić ciasto.
-
Ciasto powinno być sprężyste i łatwo odchodzić od brzegów naczynia, jeżeli sie nadal klei, można dosypać mąki.
Odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na ok 30 min. -
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (duże oczka), śliwki pokroić w paseczki, owoce wymieszać, dodać paczuszkę cukru pudru oraz 5 łyżek cukru zwykłego. Wymiszać, posypać cynamonem (2-3 szczypty)
-
Ciasto podzielić na dwa kawałki. Każdy z nich rozwałkować na prostokąt (ok 20x30 cm) o grubości 1 cm.
Na jeden placek nałożyć połowę owocowego farszu, pamiętając, aby farsz nie dochodził zbyt blisko brzegów, inaczej jabłka nam uciekną przy rolowaniu, sama zostawiam margines nie mniejszy niż 4 cm. -
Placek delikatnie zrolować, zaklejając brzegi i włożyć "szwem" do dołu do posmarowanej masłem keksówki (moja ma 14x28 cm).
To samo zrobić z drugim kawałkiem ciasta i włożyć do drugiej keksówki. -
Obie foremki z ciastem posypać kruszonką i odstawić na 15, do wyrośnięcia.
Kruszonka: wszystkie składniki zagnieść ręką, aż powstaną grudki. -
Ciasto włożyc do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180-185 st. przez ok godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość i być rumiane.
Wykonanie klasa I TŻiUG
Emilia Megger-Lisewska