Składniki
160 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
250 g mąki
1 puszka gotowej masy kajmakowej ("krówkowej")
Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, następnie dodać przesianą mąkę i wymieszać. Połączyć ciasto w kulę, w razie potrzeby dodać odrobinę zimnej wody w celu ułatwienia połączenia się składników. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i 1 cm boków wyłożyć rozwałkowanym ciastem i piec przez ok. 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Po ostudzeniu posmarować masą kajmakową (3 przepisy do wyboru poniżej) i dekorować migdałami, orzechami i owocami wedle uznania i fantazji.
Wykonanie kl. I TŻ Emilia Megger- Lisewska