IV Wielkanocny Festiwal Smaku Żuławskiego

Dnia 29 marca 2012 roku o godzinie 1700 odbył się IV Festiwal Przysmaku Żuławskiego Wielkanocnego pod hasłem Potrawy tradycją malowane w Sali Konferencyjnej Kompleksu Służb Ratowniczych przy ul. Bema 7 w Nowym Stawie. Udział w Festiwalu wzięły klasy druga i trzecia technikum żywienia i gospodarstwa domowego z naszej szkoły...

 

Festiwal polegał na przygotowaniu potrawy staropolskiej związanej ze Świętami Wielkanocnymi.
 

Uczennice klasy drugiej, Agata Kowalczyk i Katarzyna Czarnecka, przygotowały babkę gotowaną i muffiny czekoladowo-miętowe, a uczennice klasy trzeciej, Barbara Borzestowska, Angelika Jarzynka, Klaudia Bryks i Karolina Gusztal, przygotowały mazurka z masą kajmakową, jaskółcze gniazda i reprezentowały szkołę na Festiwalu w Nowym Stawie.

 
Celem tego Przeglądu jest podtrzymywanie naszej pięknej polskiej tradycji i obrzędów, upowszechnianie inwencji twórczej, a przede wszystkim przekazywanie umiejętności dla młodego pokolenia. Przeglądy pozwalają na poznanie tradycyjnych potraw, ciast wielkanocnych, stroików i ozdób świątecznych.

 
Przedstawiciele naszej szkoły, uczniowie klasy trzeciej, za przedstawienie swoich smakołyków otrzymali nagrodę i podziękowania za aktywne włączenie się w Festiwal Przysmaku Żuławskiego Wielkanocnego.

 
Dodatkową atrakcją był wykład połączony z pokazem prowadzony przez panią psycholog - dietetyk promującą zdrowy styl życia.

 
nauczyciele ZS2

Ewelina Kępińska -Lipińska

Megger Emilia