Quiche (po polsku kisz) to wywodząca się z Francji potrawa składająca się z kruchego lub francuskiego ciasta oraz wytrawnego nadzienia zalanego masą jajeczno - śmietanową.
Składniki na formę 24cm:
Na kruche ciasto:
250g mąki pszennej
125g masła
1/4 łyżeczki soli
50ml zimnej wody
Na nadzienie:
1 brokuł
kilka plastrów szynki wieprzowej
Na masę jajeczną:
3 jajka
200g serka twarogowego typu Philadelphia
pół szklanki mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
100g startego żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy godzinę w lodówce. Następnie ciastem wylepiamy natłuszczone dno i boki formy, nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Ciasto podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach.
Nadzienie: brokuł gotujemy około 3 minut w wodzie z dodatkiem cukru i soli, osączamy i studzimy. Szynkę kroimy w paseczki.
Masa: jajka miksujemy z mlekiem, serem, śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami i dodajemy starty ser.
Na podpieczonym cieście układamy brokuły, posypujemy szynką. Całość zalewamy masą jajeczną i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy na 15 minut.
Na zdjęciach wykonanie uczniów naszej szkoły technikum żywienia