XIV konkurs o żywności i żywieniu

W dniu 17 marca 2015 roku w Gdańsku 

w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego

i Chemicznego odbył się XIV konkurs o żywności i żywieniu.

Naszą szkołę reprezentowały : Marcelina Rados, Paulina Szymańska i Ilona Andzel.

 
W konkursie wzięło udział 33 uczniów z 12 szkół. Pierwszym etapem konkursu był test wyboru, po którym wyłoniono uczestników finału – 10 uczniów z najwyższą liczbą punktów. Finaliści odpowiadali na pytania zgodnie z zasadami  teleturnieju „Jeden z dziesięciu”. Po tym etapie troje najlepszych uczestników otrzymało do wykonania 4 zadania praktyczne, które polegały na zidentyfikowaniu przypraw oraz rozpoznaniu rodzajów miodu. Musieli oni też wykazać się znajomością procesów technologicznych przy zastosowaniu fermentacji wskazać produkty bezglutenowe. Zadania praktyczne okazały się trudne dla uczniów, ale jednym  z celów konkursu jest poszerzanie wiedzy, a to na pewno zostało osiągnięte.

 
mgr inż. Ewelina Kępińska -Lipińska