Doskonałe na Wielkanoc pierożki pieczone z farszem z białej kiełbasy
Ciasto :
- mąka 500 g
- masło 150 g
- żółtko 1 szt
- śmietana 250 g
- sół
Farsz :
- kiełbasa biała surowa 500 g
- białko 1 szt
- pieprz
Wykonanie:
1. Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać sól , śmietanę, żółtko i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
2. Z kiełbasy zdjąć osłonkę. Kiełbasę rozdrobnić , zmieszać z białkiem i doprawić pieprzem.
3. Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, nakładać farsz i lepić pierogi. Każdy posmarować białkiem i ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C i piec 30-40 min. Podawać na gorąco.
SMACZNEGO !
Emilia Megger- Lisewska