PRZEPIS

Doskonałe na Wielkanoc pierożki pieczone z farszem z białej kiełbasy

Ciasto : 

- mąka 500 g

- masło 150 g

- żółtko 1 szt

- śmietana 250 g

- sół 

Farsz :

- kiełbasa biała surowa 500 g

- białko 1 szt

- pieprz

Wykonanie:

1. Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać sól , śmietanę, żółtko i zagnieść ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

2. Z kiełbasy zdjąć osłonkę. Kiełbasę rozdrobnić , zmieszać z białkiem i doprawić pieprzem.

3. Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, nakładać farsz i lepić pierogi. Każdy posmarować białkiem i ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 30-40 min. Podawać na gorąco. 

SMACZNEGO ! 

Emilia Megger- Lisewska