PRZEPIS

Ciasto pomarańczowo -kawowe
Składniki na biszkopt:
- 5 jaj
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jajka ubić z solą i cukrem przez około 8 minut na jasną, puszystą masę. Dodać olej i wodę, zmiksować.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie, do połączenia składników.
Wylać do blaszki ( 25x30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 30 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.
 
Składniki na masę pomarańczową:
- 900 ml soku pomarańczowo - marchewkowego typu Kubuś
- 100 ml soku pomarańczowego
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 7 łyżek cukru
- 200 g miękkiego masła
W 1/2 szklanki Kubusia rozrobić budynie i cukier. Resztę soku i sok pomarańczowy zagotować i dodać rozmieszane budynie, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.
Masło zmiksować na puszysto i dodawać po łyżce zimny budyń, miksując na najwyższych obrotach.
 
Składniki na galaretkową wkładkę:
- 3 galaretki pomarańczowe
- 900 ml wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i wylać do formy, takiej samej w której piekł się biszkopt ( ja formę wyłożyłam folią, by później łatwiej było wyjąć galaretkę i umieścić ją na cieście ). Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
 
Składniki na masę kawową z mascarpone:
- 500 ml kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 70 ml naparu kawy
Żelatynę zalać gorącą kawą, rozpuścić, przestudzić.
Śmietankę i mascarpone zmiksować, początkowo na najniższych, potem na najwyższych obrotach, do chwili otrzymania sztywnej masy. Następnie dodać puder i rozpuszczoną w kawie żelatynę, zmiksować do połączenia składników.
Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć masę pomarańczową, następnie ułożyć wkładkę z galaretki. Na to wyłożyć masę kawową z mascarpone i przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.