WARSZTATY Z MACIEJEM NOWICKIM

8 czerwca gościliśmy w naszej szkole Macieja Nowickiego

kucharza królewskiego z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. 
Maciej Nowicki współpracownik profesora Jarosława Dumanowskiego z Uniwersytetu M.Kopernika w Toruniu, specjalisty od kuchni staropolskiej i redaktora cyklu „Monumenta Poloniae Culinaria”, z którym wspólnie od kilku lat odkrywa i rekonstruuje smaki kuchni staropolskiej.
Pierwsze doświadczenia zawodowe zdobywał za granicą pod okiem Brada Ryana, który do dziś jest jego mistrzem i przyjacielem. Po powrocie do Polski pracował w warszawskich restauracjach Polka i Gar. Były szef kuchni w restauracji Carskiej w Białowieży. Sporą część życia zawodowego spędził we Francji, gdzie gotował w północnej Bretanii. Po etapie pasjonowania się szeroko pojętą kuchnią europejską zainteresował się kuchnią staropolską i jej korzeniami.
W warsztatach prowadzonych przez Macieja Nowickiego uczestniczyli  uczniowie klasy III  kucharz oraz klas II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych . Przygotowywane były fantastyczne potrawy z bardzo różnorodnych produktów np.; polędwicy z dzika, przepiórki, bażanta , skorzonera, szparagi, ciecierzyca, topinambur, suszony berberys,   ruta .  Było bardzo smacznie i ciekawie.  
Emilia Megger –Lisewska
Gabriela Kuszner-Drobik