Kulinarne warsztaty klasy IV tż

Dnia 7 listopada 2012 roku klasa IV technikum żywienia i gospodarstwa domowego uczestniczyła w lekcjach muzealnych (lekcja połączona z warsztatami) w Żuławskim Parku Historycznym w Nowym Dworze Gdańskim „Od ziarenka do bochenka…czyli jak powstaje chleb”.

 
Kto wymyślił chleb?, kiedy upieczono go po raz pierwszy?, czy zawsze receptura była taka sama? na te i inne pytania dotyczące chleba naszego powszechnego uczniowie szukali odpowiedzi podczas zajęć w muzeum.

 
Historia chleba pozwoliła  poznać zawody związane z jego produkcją i narzędzia używane tradycyjnie w procesie jego powstawania. Młodzież dowiedziała się również dlaczego nasi dziadkowie kreślą nożem krzyż na każdym napoczętym bochenku chleba.

 
Uczniowie na warsztatach upiekli swój własny, świeży, pachnący chleb. Następnie wykonali samodzielnie ser  i masło z mleka prosto od krowy.
Produkcję nadzorował Krzysztof Jaworski z wykształcenia technolog żywności, a z zawodu serowar.

 
Organizator,
mgr inż. Ewelina Kępińska-Lipińska