ELIMINACJE SZKOLNE XXXIX EDYCJI OLIMPIADY WIEDZY I UMIEJĘTNOŚCI ROLNICZYCH

Dnia 24 października 2014 r. w Zespole Szkół Nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim odbyły się eliminacje szkolne XXXIX edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. W tym roku uczniowie bloku: żywienie człowieka i gospodarstwa domowego w części teoretycznej mogli pochwalić się tym, że: wiedzą iż najbogatszym źródłem kwasów Omega-3 jest łosoś, że gospodarkę wodną organizmu reguluje sód i potas, że niedobory witaminy A prowadza do kurzej ślepoty. Dowiedzieli się, że podpłomyki to placki przyrządzone z maki i wody z dodatkiem soli upieczone na tradycyjnej blasze kuchennej lub w piecu chlebowym. Przypomnieli sobie także, że enzym podpuszczka jest wykorzystywany przy produkcji sera dojrzewającego, albo że federacja konsumentów jest niezależną organizacja pozarządową i że szałwia ma właściwości przeciwbakteryjne, antyseptyczne i przeciwgrzybicze.

 
W części teoretycznej pytań było 60 i jak widać były bardzo różnorodne. W szkolnych eliminacjach udział brały klasy I, II, III  technikum żywienia i usług gastronomicznych i IV technikum żywienia i gospodarstwa domowego. W wyniku eliminacji wyłoniono trójkę  najlepszych uczniów, którzy przystąpili do etapu praktycznego, a byli to uczniowie klasy IV TŻiGD:

  • Bartosz Stolski – uzyskał 43 punkty
  • Marcelina Rados – uzyskała 41 punktów
  • Paulina Szymańska – uzyskała 41 punktów.

 

Na odpowiednio przygotowanych stanowiskach uczniowie przystąpili do realizacji zadań przewidzianych w etapie praktycznym. W pierwszej kolejności uczniowie pochwalili się umiejętnością wykonania jabłek w sosie waniliowym, w tym zadaniu najlepszy okazał się Bartosz Stolski 20 punktów, tuż za nim Paulina 17 punktów, 16 punktów "zdobył sos waniliowy" Marceliny. Po pysznym poczęstunku przystąpiliśmy do rozpoznania przypraw i omówienia ich zastosowani. W tym zadaniu Bartosz okazał się najlepszy otrzymał 20 punktów, Paulina otrzymała 18 punktów na 20 możliwych, a Marcelina 15 punktów. Ostatnie zadanie polegało na narysowaniu schematu kuchni i zaznaczeniu stref wykonania poszczególnych czynności. Według kryteriów oceniania maksymalną liczbę punktów otrzymał Bartosz Stolski, pozostali uczestnicy  zdobyli po 15 punktów. W ogólnym podsumowaniu wyłoniliśmy najlepszych uczniów, którzy będą reprezentowali naszą szkołę w  dalszych etapach Olimpiady:

 

  • Bartosz Stolski – uzyskała 100 punktów
  • Paulina Szymańska – uzyskała 91 punktów.

 

Wszystkim uczniom serdecznie dziękujemy za udział w eliminacjach szkolnych i GRATULUJEMY !

Szkolni koordynatorzy,
mgr inż. Ewelina Kępińska-Lipińska
mgr inż. Emila Megger-Lisewska