KONKURS KULINARNY „BLACK BOX”

W dniu 4.12.2015 w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu odbył się I ogólnopolski konkurs kulinarny „Black Box”. Zmierzyło się w nim 28 uczniów z całej Polski. Do kulinarnego wyzwania stanęło 14 drużyn. Do konkursu zostały zaproszone szkoły o profilu gastronomicznym z terenu całej Polski m.in ze Szczytna, Olsztyna, Ełku, Elbląga, Ostródy, Iławy, Braniewa, Mrągowa ale byli także uczniowie z Łodzi, Nowego Dworu Gdańskiego, Gdańska i Słupcy.

 
Zadaniem młodych adeptów sztuki kulinarnej było stworzenie niezapomnianych potraw z wylosowanych produktów, z tzw. czarnej skrzynki. Zespół liczący dwie osoby musiał wymyśleć i przygotować swoje potrawy w czasie 1,5 godziny. Uczniowie mieli za zadanie stworzyć dwie porcje jednego dania. O tym, z jakiego produktu będą korzystać zależało od losu. Do wylosowania były cztery zestawy: pierś z kaczki, pierś z kurczaka, polędwica wieprzowa i łosoś plus dwa produkty różne dla każdego zespołu. Jury oceniało kreatywność, smak, prace, utrzymanie czystości na stanowisku oraz ekonomiczne wykorzystanie surowca.

 
W jury zasiadło wielu znakomitych szefów kuchni i właścicieli restauracji, tj. dr Józef Sadkiewcz - Akademia Kulinarna w Bydgoszczy, Krzysztof Szulborski - Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Mariusz Gachewicz - Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Krzysztof Gradzewicz - Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Piotr Niewiadomski - firma Gastrocold, Krystian Olejnik - Restauracja Dom Królów, Artur Wilga, Michał Jankowski -Szef kuchni Restauracja Studnia Smaków, Lesław Wyszyński - właściciel Restauracji Celebra.

 
Choć decyzja nie było łatwa ostatecznie na podium stanęli:
I miejsce - Zespół Szkół Gastronomicznych nr 4 im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi (Kamil Piotrowski i Agata Błaszczyk)
II miejsce - Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie (Tomasz Kaszlewicz, Piotr Kaślewicz)
III miejsce - Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie (Ida Popis, Aleksandra Ślędak).

 
Naszą szkołę reprezentowali Piotr Jurek z III TŻiUG i Adrian Szumielewicz z kasy III K. Nasi uczniowie wylosowali w czarnej skrzynce łososia, ser gorgonzola i suszone pomidory. Przygotowali smażonego łososia z sosem serowym z gorgonzoli z suszonymi pomidorami, puree ziemniaczano ziołowe i grillowaną kiść pomidorów koktajlowych. Mimo, że nasi reprezentanci nie zajęli  żadnego miejsca, mieli okazję sprawdzić swoje umiejętności kulinarne, nabyć wiele cennych doświadczeń, poznać cenionych szefów kuchni i  uzyskać od nich kilka dobrych rad pomocnych w dalszym rozwijaniu kulinarnych pasji. Gratulujemy i życzymy sukcesów na kolejnych konkursach.

 
Mgr inż. Emilia Megger-Lisewska