XL OLIMPIADA WIEDZY I UMIEJĘTNOŚCI ROLNICZYCH – GASTRONOMIA

W dniu 22.04.2016 roku odbyły się eliminacje okręgowe Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie, w których udział wzięła uczennica  klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych: Kamila Lewandowska.

 
Eliminacje składały się z części pisemnej i praktycznej. Młodzież  pisała test składający się z 60 pytań za który mogła otrzymać 60 pkt. i wykonywała 3 zadania praktyczne, za które mogła uzyskać także 60 pkt. W 40 Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych - blok gastronomia wzięło udział 27 uczniów z 16 szkół. Nasza uczennica uzyskała 89 punktów z czego w części teoretycznej 42/60punktów i części praktycznej 47/60 punktów.

 
Celem Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych jest:

  • rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań żywieniem oraz popularyzacja i pogłębienie wiedzy poza wiadomości i umiejętności zawodowe, objęte programem nauczania w szkołach zawodowych,
  • umożliwienie młodzieży zdobycie dyplomu szkoły wyższej na deficytowych kierunkach studiów za pośrednictwem tytułu laureata,
  • ukazanie walorów środowiska wiejskiego jako miejsca pracy i życia na wsi, które nie różni się standardem od życia w mieście,
  • trwałego łączenia wiedzy teoretycznej z umiejętnościami praktycznymi, jako podstawowej zasady nauczania.

 

Warto wspomnieć, że Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów wiedzy i umiejętności praktycznych organizowany w naszym kraju. Realizując zadania zawarte w programie Olimpiady, młodzież może wzbogacić swoje przygotowanie zawodowe, a jednocześnie dzięki pogłębieniu wiedzy i umiejętności przyczynić się do stałego unowocześniania i rozwoju polskiego rolnictwa.

 
mgr inż. Ewelina Kępińska-Lipińska