Festiwal przedsiębiorczości - nowe trendy w turystyce

Dnia 18 listopada uczniowie klasy II i III Technikum Obsługi Turystycznej uczestniczyli w programowej, szkoleniowej wycieczce do Trójmiasta.
 

Uczniowie wzięli udział w warsztatach zorganizowanych przez Wyższą Szkołę Bankową w ramach corocznego Festiwalu Przedsiębiorczości.

 

Celem zajęć były wykłady i warsztaty w zakresie nowych trendów w turystyce jak również organizacji pracy w hotelu.

 
Wiceprezes Zarządu Gdańskiej Organizacji Turystycznej pani A. Bartoszewicz-Pajka omówiła jak na przestrzeni kilku lat zmieniła się definicja turystyki i jakie nowości pojawiły się na runku np. geocaching, grywalizacja czy turystyka zakupowa. Niezwykle ciekawe informacje dotyczące funkcjonowania hotelu i odpowiedzialności jaka ciąży na dyrektorze przedstawiła pani M. Konieczna  Salea&Marketing  Executive hotelu Hafner.

 
Ciekawe okazały się także warsztaty z obsługi klienta - biznesowy savoir-vivre a także komunikacja międzyludzka. Oba warsztaty przeprowadziła trener biznesu pani A. Bosak.
 

Po zakończeniu zajęć  w WSB uczniowie zwiedzili hotel-Dom Muzyka, poznając jednocześnie zasady obsługi gościa hotelowego na przykładzie obiektu trzygwiazdkowego.
 

Ostatnim  punktem wycieczki, a zarazem niezwykle atrakcyjnym był obiad w indyjskiej restauracji „Masala”. W trakcie posiłku właściciele (polsko-indyjskie małżeństwo) omówili historię i tajniki orientalnej kuchni przygotowując aż 8 typowych dań.

 
Organizatorzy,

Magdalena Haftkowska,  Sylwia i Jacek Kuklińscy