Warsztaty SUSHI

Dnia 3 czerwca 2019r.

w szkole odbyły się warsztaty sushi przeznaczone dla klas gastronomicznych i pojedynczych osób z innych klas.

Dwóch przedstawicieli restauracji japońskiej ,,Sugoi” sushi. Pokazali nam jak zrobić i jak smakuje sushi z oryginalnymi składnikami. W trakcie warsztatów każda grupa robiła 3 rodzaje :

- Hosomaki – Sushi z samym ogórkiem,

- Futomaki – Sushi z awokado, łososiem, serkiem śmietankowym, sosem wasabi, tykwą (dynia)

- Uromaki (California) – Sushi charakteryzujące się tym, że ryż jest na zewnątrz, a w środku algi nori z sosem, awokado, marynowaną rzodkiewką i ogórkiem.

Do wszystkiego można było dodać sos sojowy lub sriracha.

 

Na podsumowaniu, po warsztatach w ramach realizacji innowacji pedagogicznej tłumaczyliśmy poznane przepisy trzech rodzai sushi na język angielski.

 

 

Emilia Megger-Lisewska

Anna Klepka