Dnia 3 czerwca 2019r.
w szkole odbyły się warsztaty sushi przeznaczone dla klas gastronomicznych i pojedynczych osób z innych klas.
Dwóch przedstawicieli restauracji japońskiej ,,Sugoi” sushi. Pokazali nam jak zrobić i jak smakuje sushi z oryginalnymi składnikami. W trakcie warsztatów każda grupa robiła 3 rodzaje :
- Hosomaki – Sushi z samym ogórkiem,
- Futomaki – Sushi z awokado, łososiem, serkiem śmietankowym, sosem wasabi, tykwą (dynia)
- Uromaki (California) – Sushi charakteryzujące się tym, że ryż jest na zewnątrz, a w środku algi nori z sosem, awokado, marynowaną rzodkiewką i ogórkiem.
Do wszystkiego można było dodać sos sojowy lub sriracha.
Na podsumowaniu, po warsztatach w ramach realizacji innowacji pedagogicznej tłumaczyliśmy poznane przepisy trzech rodzai sushi na język angielski.
Emilia Megger-Lisewska
Anna Klepka