- 250 g świeżego szpinaku lub 350 g mrożonego.
- 3 duże jajka.
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
- sól, pieprz.
- 200 g łososia wędzonego.
- 250 g serka śmietankowego.
- 2 łyżki posiekanego koperku.
Szpinak podsmażamy na maśle z posiekanym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy szpinak, a następnie go blendujemy. Łączymy z żółtkami, mąką i ubitymi na sztywną pianę białkami.
Masę szpinakową rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 15-20 minut.Masę szpinakową rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 15-20 minut.
Powoli zrywamy papier i studzimy placek. Chłodne ciasto smarujemy równomiernie serkiem i kładziemy na nim plastry łososia. Zawijamy w roladę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.