Rolada szpinakowa z łososiem

  1. 250 g świeżego szpinaku lub 350 g mrożonego.
  2. 3 duże jajka.
  3. 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.
  4. 1 łyżeczka soku z cytryny.
  5. sól, pieprz.
  6. 200 g łososia wędzonego.
  7. 250 g serka śmietankowego.
  8. 2 łyżki posiekanego koperku.

Szpinak podsmażamy na maśle z posiekanym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy szpinak, a następnie go blendujemy. Łączymy z żółtkami, mąką i ubitymi na sztywną pianę białkami.

Masę szpinakową rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 15-20 minut.Masę szpinakową rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 15-20 minut.

Powoli zrywamy papier i studzimy placek. Chłodne ciasto smarujemy równomiernie serkiem i kładziemy na nim plastry łososia. Zawijamy w roladę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.