Ziemniaki nadziewane

Ziemniaki nadziewane 

Składniki:

500g mięsa mielonego
8 dużych ziemniaków
1 duża cebula
150 g sera mozzarella lub inny. 
1 czerwona papryka
1 pęczek szczypiorku
Sól, pieprz
Mielona ostra i słodka papryka
Czosnek granulowany
Olej

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Ziemniaki w całości w mundurkach gotujemy przez około 45 minut (czas dobieramy w zależności do wielkości).

Następnie cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Czerwoną paprykę również kroimy w drobną kostkę. 

Na rozgrzanej patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem, mieloną ostrą i słodką papryką oraz granulowanym czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz paprykę. Całość dokładnie mieszamy ze sobą i podsmażamy.

Ugotowane ziemniaki kroimy na pół. Przy pomocy małej łyżeczki wydrążamy środek z każdego ziemniaka, tak by powstało miejsce na farsz.

Następnie każdego ziemniaka wypełniamy przygotowanym wcześniej farszem. Górę posypujemy startym serem mozzarella.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Gotowe ziemniaki układamy na blaszce i pieczemy przez około 30 minut, aż ser się stopi i ziemniak psię zarumieni.

Pęczek szczypiorku siekamy. Przed podaniem  posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

 Wykonanie uczniowie klas gastronomicznych.