Miło nam poinformować, że jesteśmy już po eliminacjach okręgowych XXVIII Olimiady Wiedzy o Żywieniu, które odbyły się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdyni.
Naszą szkołę reprezentowali Wiktoria Sowa z klasy 5_tż oraz Franciszek Duchalski z klasy 4_tż.
Tematyką wiodącą dzisiejszej edycji było: "Mięso, przetwory mięsne i zastosowanie w żywieniu".
Olimpiada Wiedzy o Żywieniu stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadpodstawowych, problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspakajania, wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności, gastronomii i kelnerstwa oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym, a także tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.
Warto podkreślić, że w konkursie wzięło udział 81 uczniów. Nasi uczniowie zajęli wysokie podia.
I tak pod wzgledem punktacji Franciszek Duchalski uzyskał 69 punktów, a Wiktoria 66 punktów. Dzięki tym punktom Franciszek zakwalifikował się do etapu centralnego, który odbędzie się w marcu 2024 r. w Szczecinie.
Dyrekcja wraz z gronem pedagogicznym serdecznie gratuluje i życzy dalszych sukcesów !