Tort mojito

Tort mojito:

Biszkopt: 
150g cukru
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Nasączenie biszkoptu:
1/4 szklanki soku z limonki
1/2 szklanki herbaty miętowej
50ml wódki lub likieru miętowego
50ml syropu monin mojito mint (opcjonalnie)

Krem limonkowo-czekoladowy:
500g mascarpone
400g śmietanki 30%
skórka otarta z z 2-3 limonek
50g cukru 
sok z 2 limonek
150g białej czekolady

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodawać po łyżce cukru. Po wsypaniu cukru wlewaj po 1 żółtku, cały czas mieszając. Do masy dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszaj szpatułką. Piecz w temperaturze 170 stopni, przez 40-45 min. sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Studzić w lekko otwartym piekarniku. Ostudzone ciasto przekrój na 3 równe części.
Nasączenie biszkoptu: 
W misce połącz wszystkie składniki do nasączenia.
Krem:
Śmietankę 30% ubij na sztywno z cukrem. Następnie dodaj serek mascarpone i wymieszaj do połączenia składników. W kąpieli wodnej roztop białą czekoladę, wystudź ją delikatnie, a następnie dodaj do masy serowej. Połącz mikserem na jednolitą masę. Dodaj sok z limonki i otartą skórkę.

Następnie każdy blat nasącz i przełóż kremem, zostawiając trochę kremu do obłożenia boków. Udekoruj np. wiórkami z białej czekolady , startą skórką z limonki, listkami mięty.

 

Wykonała Aleksandra Henke klasa I TŻiUG

 

 

                                                                              Emilia Megger-Lisewska