Zawijaniec jesienny

Zawijaniec jesienny

  • 1 kg mąki tortowej

  • 4 jaja

  • czubata szklanka cukru

  • kostka masła (200 g)

  • 5 dkg drożdży

  • 3-4 kwaśne jabłka, najlepiej renety + 4-5 śliwek (ale niekoniecznie)

  • szklanka mleka

  • na kruszonkę : 2 łyżki masła, pół szklanki cukru, pół szklanki mąki



Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, poczekać, aż zapączkują. Do rozczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać, na końcu wlać rozpuszczone letnie masło, wyrobić ciasto.

  • Ciasto powinno być sprężyste i łatwo odchodzić od brzegów naczynia, jeżeli sie nadal klei, można dosypać mąki. 
    Odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na ok 30 min.

  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (duże oczka), śliwki pokroić w paseczki, owoce wymieszać, dodać paczuszkę cukru pudru oraz 5 łyżek cukru zwykłego. Wymiszać, posypać cynamonem (2-3 szczypty)

  • Ciasto podzielić na dwa kawałki. Każdy z nich rozwałkować na prostokąt (ok 20x30 cm) o grubości 1 cm. 
    Na jeden placek nałożyć połowę owocowego farszu, pamiętając, aby farsz nie dochodził zbyt blisko brzegów, inaczej jabłka nam uciekną przy rolowaniu, sama zostawiam margines nie mniejszy niż 4 cm.

  • Placek delikatnie zrolować, zaklejając brzegi i włożyć "szwem" do dołu do posmarowanej masłem keksówki (moja ma 14x28 cm). 
    To samo zrobić z drugim kawałkiem ciasta i włożyć do drugiej keksówki.

  • Obie foremki z ciastem posypać kruszonką i odstawić na 15, do wyrośnięcia. 
    Kruszonka: wszystkie składniki zagnieść ręką, aż powstaną grudki.

  • Ciasto włożyc do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180-185 st. przez ok godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość i być rumiane.


Wykonanie klasa I TŻiUG

 

 

 

                                                                            Emilia Megger-Lisewska