O PROJEKCIE

„WARSZAWSKA NA STAŻACH W EUROPIE - doskonalenie i rozwój umiejętności zawodowych uczniów na poziomie europejskim" nr umowy: 2016-1-PL01-KA102-024144. - to nazwa projektu, jaki został przygotowany przez nauczycieli naszej szkoły i w wyniku postępowania konkursowego uzyskał całkowite dofinansowanie, w kwocie 55.887 tys euro, w ramach Programu Erasmus+, Akcji 1: Mobilność Edukacyjna.

Wdrażanie projektu rozpoczęło się 1.10.2016 roku i będzie trwało do 30.09.2017. W ramach projektu zostaną zorganizowane 2 wyjazdy na staże zawodowe w obiektach hotelowo-gastronomicznych na terenie Niemiec i Austrii dla 28 osób, uczniów technikum obsługi turystycznej, technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie kucharz.

Naszym partnerem w projekcie jest współpracująca od lat z nasza szkołą, Szkoła Zawodowa z Elmshorn z Niemiec oraz instytucja edukacyjna Bildungsberatung & Schulervermittlungsagentur z Austrii. Nasi partnerzy mają wieloletnie doświadczenie w realizacji projektów tego typu, współpraca z nimi zagwarantuje wysoką jakość praktyk i pozwoli z sukcesem zrealizować cele projektu.

Uczestnicy projektu, przed wyjazdem na staże zagraniczne, wezmą udział w zajęciach przygotowawczych tj. kulturowych, pedagogicznych i językowych, prowadzonych przez nauczycieli naszej placówki. Zajęcia pomogą im poznać kulturę i zwyczaje krajów, zasady bezpieczeństwa, odpowiedniego zachowania się w trudnych sytuacjach oraz podszkolić słownictwo branżowe.
Po zakończeniu praktyk uczestnicy projektu otrzymają:
- certyfikaty wystawiane przez instytucje wysyłającą i przyjmującą z potwierdzeniem zdobytych umiejętności (ECVET)
- dokument Europass Mobilność, dokument Paszport Językowy
- certyfikaty ukończenia kursów przygotowawczych w Polsce wystawione przez realizatora zajęć.

Udział w projekcie jest bezpłatny. W ramach przyznanych środków uczniowie mają zapewnione: zajęcia przygotowujące do udziału w praktykach, przejazd na miejsce odbywania stażu, noclegi, wyżywienie, transfery, ubezpieczenie NNW, KL i OC, wycieczki lokalne, kieszonkowe oraz opiekę ze strony szkoły i instytucji przyjmującej.

Realizacja projektu ma na celu:
-
podniesienie poziomu rozwoju zawodowego, kwalifikacji i zdobycie doświadczenia w zawodzie technik obsługi turystycznej, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie kucharz,

- nabycie kwalifikacji kluczowych dla możliwości uzyskania przyszłego zatrudnienia potwierdzonych międzynarodowym certyfikatem,

- przygotowanie młodzieży do wejścia na trudny, dynamiczny rynek pracy poprzez zyskanie rzeczywistych kompetencji i umiejętności

- podniesienie motywacji do nauki i wzmocnienie umiejętności posługiwania się językiem obcym poprzez bezpośrednią i ciągłą komunikację z zespołem pracowników, z rówieśnikami także poznanie terminologii fachowej,

- ułatwienie przejście z etapu nauki do zatrudnienia,

- promowanie równego dostępu i włączenia społecznego przez ułatwienie uczestnictwa w stażach uczniom ze środowisk w niekorzystnej sytuacji i o mniejszych szansach,

- wspieranie uczniów pochodzących z terenów zagrożonych dużym bezrobociem

- podniesienie wartości, pewności siebie i chęci do pracy osób wykluczonych społecznie,

- podniesienie poziomu edukacji i motywacji do kontynuowania nauki,

- zmniejszenie ryzyka przedwczesnego kończenia nauki,

- wzbogacenie oferty szkoły oraz jej prestiżu w środowisku lokalnym

Uczestnicy projektu będą mogli odbyć praktyczne szkolenie zawodowe w warunkach, jakich nie jest w stanie zapewnić im szkoła ani lokalni przedsiębiorcy. Oprócz praktycznej nauki zawodu w renomowanych przedsiębiorstwach branżowych, uzyskają oni wiedzę na temat działalności firm niemieckich i austriackich, ich struktur organizacyjnych, sposobu zarządzania, zasad komunikacji, specyfiki poszczególnych stanowisk pracy i odmiennych od polskich standardów wykonywania zadań służbowych. Ważną korzyścią dla młodzieży będzie poznanie stosowanych w swojej branży zawodowej nowoczesnych technologii, narzędzi, metod produkcji lub świadczenia usług, wypełniania dokumentacji. Podczas praktyk młodzież będzie miała okazję porównać europejskie rozwiązania branżowe ze stosowanymi w Polsce i zweryfikować swoją wiedzę teoretyczną w aspekcie praktycznym, podnieść swoje umiejętności języka niemieckiego i angielskiego.

Młodzież, uczestnicząca w projektach staży  zagranicznych otrzyma nie tylko cenne certyfikaty,  ale z pewnością będzie bogatsza o unikalne  umiejętności i doświadczenia zawodowe oraz kompetencje społeczne, co zapewni jej po ukończeniu szkoły lepszą pozycję na rynku pracy. Możliwe, że niektórzy przyszłe stanowiska pracy obejmą w swoich zagranicznych miejscach praktyk.


Więcej informacji o Programie Erasmus + można uzyskać u koordynatora oraz na stronie www.erasmusplus.org.pl.

 

Koordynator projektu 
Magdalena Haftkowska