OLIMPIADA WIEDZY I UMIEJĘTNOŚCI ROLNICZYCH – BLOK GASTRONOMIA

W dniach 31.10.2017 odbyły się szkolne eliminacje do XLII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, w których brało udział 70 uczniów.

Laureaci ogólnopolskiego etapu zostają zwolnieni z egzaminu zawodowego oraz otrzymują indeks na wskazane przez komitet olimpiady uczelnie.

Uczestnicy bloku Gastronomia mieli za zadanie rozwiązać test składający się z 60 pytań, a następnie wykonać 3 zadania praktyczne: wykonać sos winegret i omówić , jaki sprzęt i jakie składniki wykorzystać można do sporządzania sosu, przedstawić wartość odżywczą i możliwości wykorzystania w potrawach soczewicy, selera naciowego, kaszy gryczanej, cukinii i brokułów, wybrać właściwe naczynia stołowe i sztućce do serwowania potraw oraz przeprowadzić obsługę kelnerską w następującym przypadku:
Zamówienie:
- kobieta – barszcz czerwony z uszkami, kotlet de volail, ryż, mizeria, wino białe wytrawne(lampka), szarlotka i woda.
- mężczyzna – befsztyk tatarski, karkówka duszona z kluskami, surówka wino wytrawne czerwone(lampka), woda.

Najlepsze okazały się:

  • Agnieszka Zgondek z klasy 3 TŻIUG
  • Agata Ziętarska z klasy 3TŻIUG
  • Luiza Peglauz z klasy 3 TŻIUG.

Kolejny etap już w kwietniu, życzymy więc powodzenia na dalszych etapach olimpiady.

mgr inż. Ewelina Kępińska-Lipińska